Barion Pixel

Hammam Rituálé

Hammam jelentése- melegség, forróság

A hammam magyarul, hivatalos nevén törökfürdő, hiszen a törököktől tanulhattuk meg, mit is jelent valójában a keleti kényelem fogalma. A hammam az egyik legősibb wellness-rituálé a világon.

A török fürdők a nyilvános fürdők helyszínei voltak és kiemelkedő jelentőséggel bírnak a török kultúrában. Nem csak központi szerepet játszanak a közegészség és higiénia előmozdításában, hanem találkozóhelyként is szolgált, ahol az emberek kikapcsolódhattak, beszélgethettek, megtisztíthatták elméiket és testüket. A török, illetve általában az iszlám kultúrákban különös jelentőséggel bír a tisztálkodás folyamata. Egyrészt vallási előírás, hogy minden imádkozás előtt, rituálisan mosakodjanak meg, másrészt bizonyos helyzetek, események is megkövetelik a test alapos megtisztítását. Nem egyszerű tisztálkodásról, hanem teljes testi és lelki felfrissülésről szól. A hagyományos török fürdők három egymásba nyíló szobából állnak: camekan, sicaklik és sogukluk.

Camekan– előszobaként és öltözőként működött, ahol az ember levetkőzhetett, törölközőt és papucsot kapott, majd továbbment a következő helyiségbe.

Sicaklik– ahol a csoda történt. A kényeztetés először a test felmelegítésével kezdődik. Itt meleg vízzel locsolják le alaposan a bőrt, ezt segíti a sűrű gőz. Ezután kezdődik a masszázs a véráramlás serkentésére, majd ezt követi a hámlasztás folyamata, ahol eltávolítják az elhalt hámsejteket, teljesen megtisztítva a testet és a lelket. Az elhalt bőrök leöblítése után eukaliptuszolajból készült fekete szappant és olívaolajat masszíroznak a bőrbe. Végső lépésben pedig hideg vízzel locsolják le a bőrt, hogy előtörjön a bőr természetes ragyogása.

Sogulkluk– az utolsó szoba egy pihenő szoba, tea-helység, ahol az emberek relaxálhattak,

lazíthattak és újra hidratálhatták magukat teával és tradicionális török édességekkel.